Kawan-kawan setia

Sabtu, 16 Ogos 2008

3 parti sah tanding, ribuan penyokong 'banjiri' pusat penamaan calon


Oleh G. MANIMARAN (MStar) 16 August 2008
PERMATANG PAUH: Penamaan calon kerusi Parlimen Permatang Pauh diadakan pagi ini dengan para penyokong parti-parti politik bakal bertanding mula berkumpul di kawasan Bukit Mertajam - lokasi penamaan calon - sejak awal pagi.Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat sudah mengumumkan nama calon masing-masing bagi pilihan raya kecil ini.BN diwakili oleh calon Umno, Datuk Seri Arif Shah Omar Shah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kerusi Seberang Jaya manakala Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR).Anwar merupakan Ahli Parlimen kawasan itu dari 1982 hingga 1999.
Parti AKIM juga telah mengumumkan akan bertanding tetapi hanya mahu mengumumkan nama calonnya pagi ini. mStar Online difahamkan kemungkinan akan ada calon Bebas.Jika ada pertandingan pengundian akan diadakan 26 Ogos ini.Penamaan calon diadakan di Institut Perguruan Tuanku Bainon, Bukit Mertajam.Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM) akan diwakili oleh Presidennya sendiri, Hanafi Mamat.Ketika dihubungi 7 pagi tadi, Hanafi berkata: "Hanafi Mamat akan tanding wakili AKIM.""Borang akan serahkan pukul 9 pagi ini. Saya yakin penduduk Permatang Pauh akan menyokong AKIM."Malaysia sudah maju, bagus.... tapi ada banyak isu yang perlu ditangani. AKIM mahu bertanding dengan matlamat itu," kata beliau.Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, pihaknya telah memilih lokasi yang lebih besar dan sesuai - Institut Perguruan Tuanku Bainun - dengan mengambil kira begitu ramai akan hadir kali ini.
"Kami berharap calon akan datang awal kerana waktu menyerahkan borang penamaan calon sejam sahaja, dari pukul 9 hingga 10 pagi.
"Dan, kali pertama kami menyediakan tiga penolong pengurus pilihan raya bagi memastikan proses perjalanan adalah lancarn," kata beliau ketika dihubungi malam tadi.Hampir 20,000 orang dipercayai akan hadir pada hari penamaan calon.

Tiada ulasan: