Kawan-kawan setia

Rabu, 27 Ogos 2008

PRK Permatang Pauh, BN terima dengan hati terbuka?, atau hati terluka. Apa kata depa

Timbalan Pengerusi BN Pulau Pinang Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah berkata BN/Umno menerima keputusan pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh dengan hati terbuka dan tenang. Beliau berkata pengundi di Permatang Pauh telah membuat keputusan dan semua pihak harus menghormati pilihan mereka itu. "Bagi BN dan Umno, kami telah berusaha dan bekerja keras bagi mendapatkan kepercayaan serta keyakinan pengundi tetapi nampaknya takdir telah menentukan begitu dan kita terimalah apa yang telah ditakdirkan," katanya ketika dihubungi Bernama malam tadi.
Naib Presiden Gerakan Datuk Dr Teng Hock Nan berkata BN perlu mengadakan post-mortem untuk mengenalpasti punca kekalahan parti itu buat kali keempat di Parlimen Permatang Pauh. "BN perlu menstruktur semula mekanisme tindakannya supaya parti itu tidak kehilangan sokongan pada masa akan datang," katanya.
Pengerusi MIC Permatang Pauh P.K.Subbaiyah pula berkata penduduk di Permatang Pauh berharap Anwar akan mengotakan janjinya untuk memberi khidmat yang baik kepada negara dan semua kaum.
Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengucapkan terima kasih kepada rakyat Permatang Pauh kerana telah berusaha memenangkan Datuk Seri Anwar Ibrahim "Kemenangan ini bukan hanya kemenangan Anwar seorang tetapi seluruh rakyat yang mahu melihat demokrasi segar," katanya. Lim, yang juga Setiausaha Agung DAP turut mengucapkan terima kasih kepada polis dan Suruhanjaya Pilihanraya kerana telah memberikan kerjasama yang baik untuk menjayakan pilihanraya ini.
Ketua Pemuda PAS Pusat Salahuddin Ayub menyatakan rasa gembira dan bersyukur di atas kemenangan Anwar itu. Salahuddin menyifatkan kemenangan Anwar itu satu titik permulaan kepada perubahan untuk rakyat dan negara. "PAS ucapkan syabas dan tahniah atas kemenangan ini dan selaku parti dalam Pakatan Rakyat, PAS akan terus bekerjasama dengan PKR dalam menentukan halatuju perjuangan," katanya ketika dihubungi Bernama. Salahuddin menegaskan selagi Anwar tetap dengan dasar yang hendak dilaksanakan, permuafakatan Pakatan Rakyat berada pada landasan yang tepat dan PAS tidak ada masalah untuk bekerjasama dengan PKR. "Apa-apa masalah yang sekiranya timbul dalam Pakatan Rakyat nanti, ia hendaklah dibincangkan dalam suasana bermuafakat," tambahnya.
Ahli Parlimen Klang Charles Santiago dari DAP percaya BN tidak menangani pilihanraya itu dengan serius, yang membawa kepada kekalahannya. Beliau berkata BN nampaknya asyik menumpukan perhatiannya terhadap isu moral Anwar daripada memikirkan kebajikan rakyat. "Kami (DAP) tidak pernah ragu yang Anwar akan menang. Saya rasa orang-orang dalam Barisan Nasional (BN) fikir beliau (Anwar) akan mendapat undi kurang daripada (yang diraih) isterinya," kata Charles.

Tiada ulasan: