Kawan-kawan setia

Isnin, 1 September 2008

Kosmo memuji persembahan Avril Lavinge

Membaca laporan kosmo hari ini membuatkan saya terasa jelik dengan sikap sesetengah media negara kita yang masih berfikiran kebaratan, masih dalam pemikiran penjajahan budaya walaupun telah diwar-warkan merdeka melebihi 51 tahun. Sikap pro barat jelas kelihatan dalam penerbitan berita dan setiap penentangan rakyat Malaysia terhadap budaya barat di anggap extremis. Jadi bila Avril kelihatan tidak terlalu seksi sebagaimana tuduhan semua orang, maka media ini terlalu gembira membuat laporan menyangggah telahan orang ramai sebelum ini, walaupun masih seksi cuma kurang sikit.

sedutan laporan Kosmo
SEMASA penganjuran konsertnya diumumkan sebulan lalu, pelbagai bantahan untuk membatalkan konsert ini telah timbul. Ada pihak yang menyifatkan Avril Lavingne sebagai simbol seks yang tidak sesuai untuk tatapan masyrakat tempatan terutamanya golongan remaja.
Malah ada juga yang menyatakan tarikh 29 Ogos tidak sesuai untuk melaksanakan konsert artis antarabangsa memandangkan sambutan hari kemerdekaan hanya selang dua hari daripada konsert itu.
Bukan itu sahaja, bantahan juga dilakukan kerana ketibaan bulan Ramadan akan disambut tiga hari sahaja selepas persembahan Avril. Dan berita bantahan ini pastinya menyedihkan dan mengecewakan ramai peminatnya.
Tetapi hati 'terluka' mereka itu sudahpun diubati malam Jumaat lalu apabila penyanyi kelahiran Kanada itu akhirnya dibenarkan untuk beraksi di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.
Seramai 15,000 audiens telah mengisi ruang stadium lebih awal berbanding konsertnya yang dijadualkan bermula pada pukul 8.45 malam.
Namun, Avril, 24, hanya muncul setengah jam kemudian iaitu pada pukul 9.15 malam untuk persembahan sulungnya di Malaysia. Tanpa membuang masa, Avril memulakan persembahan dengan lagu Girlfriend dan I Can Do Better.
"Apa khabar semua? Terima kasih kerana menghadiri konsert saya pada malam ini," kata Avril sebelum menyampaikan single pertama daripada album debutnya, Complicated.
Mengenakan seluar jean dan kemeja T sepanjang konsert, Avril tidak sama sekali kelihatan seksi seperti yang dikatakan oleh pihak yang membantah konsert ini.
Bukannya dia sengaja berpakaian sebegitu tetapi itu adalah cara pemakaian Avril selama ini. Stailnya yang lebih menjurus kepada imej pop dan rock juga dapat dilihat menerusi rekaan latar belakang pentas.
Dihiasi dengan poster besar bercorak tengkorak dan tulang dengan bentuk hati, konsert diteruskan lagi dengan lagu My Happy Ending, I'm With You dan I Always Get What I Want.
Jika sebelum ini ada laporan yang menyatakan Avril tidak sesuai untuk mendendangkan lagu secara live, rasanya kritikan itu kena tepat padanya.
Bukan sahaja suaranya tidak kedengaran seperti dalam album tetapi rasanya lebih teruk daripada rakaman albumnya. Mungkin kerana tidak mampu menghiburkan peminat seperti mana dalam albumnya, Avril memilih untuk menyampaikan lagu dengan cara lebih santai.
Menyanyi bagaikan tanpa tenaga tidak seperti mana yang sering ditonjolkan dalam albumnya, keseluruhan konsert kedengaran bingit tetapi tidak berjiwa.
HANYA mengenakan kemeja-T dan jean, penampilan Avril biasa-biasa saja.
Cuma persembahannya telah diselamatkan dengan penampilan muzik dan penata cahaya. Malah ada ketikanya wujud perasaan bosan di kalangan penonton dan ia boleh disaksikan menerusi segelintir audiens yang duduk di atas rumput pada pertengahan konsert.
Mereka telah membayar harga tiket yang mahal untuk menyaksikan Avril secara dekat tetapi kemudian telah memilih untuk duduk di bahagian belakang yang pemandangan pentas dikaburi oleh penonton yang berdiri di hadapan.

bla..bla...bla dan seterusnya malas nak sambung

Tiada ulasan: