Kawan-kawan setia

Selasa, 7 Oktober 2008

Kecoh Foto gergasi DS Anwar

Kecoh di media berhubung dengan replika gambar Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), DS Anwar Ibrahim setinggi 12.2 meter di Batu Caves, Gombak juga telah menimbulkan pelbagai reaksi di kalangan rakyat yang terkejut dengan tindakan tersebut.
Penduduk di kawasan tersebut yang menjadi penyokong tegar DS Anwar dilihat tidak menentang pembinaan replika itu walaupun telah menelan kos hampir RM5,000 dan mula mula dipasang pada 28 September lalu. Kebanyakan hujah yang dibangkitkan ialah berkaitan dengan soal agama kerana ia seolah-olah mendewakan Anwar. Menurut YDP MPS, Zainal Abidin Azim ADUN Batu Caves, Amirudin Shari telah menyerahkan replika yang dipasang di hadapan Wisma Keringat, Batu Caves bulan lalu telah mendapat kelulusan majlis dan baginya tak ada sebab replika tersebut dijadikan satu isu. Menurut Amirudin replika tersebut adalah inisiatif daripada para aktivis dan reformis serta penduduk Dewan Undangan Negeri Batu Caves itu tidak mempunyai maksud lain selain untuk ucapan Selamat Hari Raya. Replika tersebut juga bukanlah sebuah patung dan ia akan diturunkan apabila tempoh waktunya. Walaubagaimanapun bagi kita, hal pembinaan replika ini sepatutnya dibincang Pas sebagai ahli komponen PR bagi mendapatkan nasihat dari sudut Agama.

Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin dalam komennya yang dipetik dari akhbar MStar, berkata tindakan penyokong Anwar membina replika setinggi 12.2 meter itu seolah-olah mereka terlalu mengagung-agungkannya. "saya tak salahkan Anwar, bukan dia yang pasang gambar itu. Penyokong beliau janganlah bertindak berlebih-lebihan kerana ia boleh memesongkan akidah umat Islam,". Tambah beliau tindakan memasang replika tersebut perlu dihentikan segera kerana bimbang perkara itu akan menjadi satu amalan dalam masyarakat. "Kita tak mahu perkara ini jadi satu amalan dalam masyarakat. Sekarang gambar Anwar, lepas ini mungkin gambar pemimpin lain pula yang akan diagung-agungkan," katanya. Beliau berkata, para penyokong seseorang pemimpin itu boleh memuji mengenai kepimpinan dan juga idealisme pemimpin mereka.
"Kita patut puji sumbangan pemimpin kita, bukan dengan cara memuja mereka," katanya.
Tegasnya umat Islam seharusnya menentang sebarang bentuk pembinaan patung dan mengelakkan sebarang unsur pemujaan.

Tiada ulasan: