Kawan-kawan setia

Rabu, 5 November 2008

Ahli Parlimen PR keluar dewan, bantah sikap Najib

Di lobi Parlimen Anwar memberitahu wartawan bahawa beliau hairan dengan tindakan Menteri Kewangan enggan memberi laluan untuk memohon penjelasan. "Apa yang dipersoalkan ialah Najib mengemukakan angka baru dalam penggulungannya. "Tiada makna kalau kami hanya datang untuk mendengar, kami boleh baca sendiri. "Apa yang kami mahukan ialah penjelasan kepada angka-angka baru ini," katanya. Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat ketika ditanya mengapa pembangkang tidak tunggu kerana Najib sendiri mengatakan akan memberi laluan selepas membentangkan langkah-langkah tambahan Bajet 2009 berkata:
"Ini bukan soal boleh tunggu atau tidak." Katanya, ahli-ahli Parlimen sudah menunggu selama dua minggu supaya kerajaan membentangkann bajet yang baru kerana bajet yang lama sudah tidak relevan dengan keadaan semasa. Anwar yang juga bekas Menteri Kewangan dan bekas Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan seolah-olah menidakkan cadangan yang dikemukakan oleh pembangkang supaya membentangkan bajet baru, yang lebih relevan.
Ia merupakan ucapan penggulungan pertama bajet bagi Najib selaku Menteri Kewangan.
Bajet 2009 telah dibentangkan oleh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada Ogos lalu dan kemudian bertukar portfolio dengan Najib. (Petikan MStar)

Tiada ulasan: