Kawan-kawan setia

Ahad, 23 November 2008

Kenapa GAPENA baru nak garang?


Tajuk paparan media hari ini "Kerajaan P. Pinang angkuh, tidak bertanggungjawab" menunjukkan betapa garangnya GAPENA bila Bahasa melayu dipinggirkan. Syabas diucapkan, cumanya tak kan dengan kerajaan Pulau Pinang sahaja nak tunjuk GAPENA garang bila menyentuh kedaulatan Bahasa Melayu. Setahu saya sudah sekian lama Bahasa Melayu dipinggirkan, bahkan badan yang memperjuangkan Bahasa Melayu pun turut dipinggirkan iaitu DBP. Kewujudan DBP seolah melukut ditepi gantang, hanya tinggal simbol sahaja. Kedaulatan Bahasa Melayu sudah lama dipinggirkan oleh UMNO bahkan nama UMNO sendiri bukan Bahasa Melayu tetapi bahasa penjajah, sama seperti MCA, MIC bahkan DAP juga mengambil bahasa penjajah sebagai nama parti, tapi tak apalah DAP, MCA dan MIC bukan parti Melayu. Berbalik kepada kegarangan GAPENA kita tidak pasti atas sebab politik atau memang GAPENA ikhlas memprjuangkan nasib Bahasa maelayu. Jika GAPENA ikhlas memperjuangkan kedaulatan bahasa Melayu sila bagi maran juga kepada semua kerajaan dalam Malaysia ini termasuk kerajaan Persekutuan supaya kembalikan kedaulatan Bahasa Malaysia. Termasuk juga agensi kerajaan, swasta, stesyen radio, stesyen TV, guaman dan semuanya.
Gesaan GAPENA supaya rakyat Pulau Pinang bertindak tegas membantah langkah kerajaan negeri itu yang berdegil dan mahu meneruskan cadangan untuk menamakan jalan pada papan tanda dalam bahasa lain selain bahasa Melayu hendaklah dilihat dari berbagai sudut. Ketua II Gabungan Penulis Nasional (Gapena), Prof. Datuk Dr. Abdul Latiff Bakar berkata, sudah tiba masanya rakyat di negeri itu bersatu serta menunjukkan ‘kejantanan’ sebenar dalam isu tersebut. ‘‘Tindakan kerajaan Pulau Pinang disifatkan degil dan tanggungjawab kini terletak di tangan rakyat negeri itu sendiri untuk menentangnya. ‘‘Kedaulatan bahasa Melayu seharusnya sentiasa diangkat dan pertukaran kepada bahasa lain pada papan tanda sebenarnya tidak membawa maksud apa- apa,” katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang meneruskan cadangan untuk menamakan jalan pada papan tanda dalam satu bahasa lain di samping bahasa Melayu bagi mempromosikan Georgetown sebagai Tapak Warisan Dunia.
KM sebelum itu sudah menjelaskan bahawa nama jalan itu akan ditulis sama ada dalam bahasa Inggeris, Tamil, Cina, Arab dan jawi, manakala dalam bahasa Melayu tetap dikekalkan sebagai menghormati ia sebagai bahasa kebangsaan. Berdasarkan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan, bahasa Melayu dan bahasa kebangsaan hendaklah digunakan bagi maksud rasmi.
Sementara itu, Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 menyebut bahawa bahasa kebangsaan hendaklah digunakan bagi maksud rasmi kecuali bagi perkara yang tertakluk kepada perlindungan yang terkandung dalam Perkara 152 (1) Perlembagaan..

Tiada ulasan: