Kawan-kawan setia

Ahad, 9 November 2008

Rileks sekejap

TIPS Membeli kamera digital (Still Photo)
1. Pilihlah yang berjenama, bukan riak tapi kualiti kamera dijamin oleh pengeluar dan diakui oleh semua pengguna.
2. Jenama yang diakui bagus masa ini Canon, Nikon, Fuji, Sony, Olympus, Casio, Panasonic dll
3. Sekurang-kurangnya 3x optical zoom, digital zoom tak bermakna apa-apa jangan terpesona
4. ISO yang tinggi, sekurang-kurangnya 800, sekarang sudah ada kamera digital kompak yang mempunyai ISO sehingga 3200. ISO berguna semasa kita ambil foto di lokasi yang kurang cahaya.
5. Pilih kamera yang mempunyai storage (Flash memori seperti SD, xD, MS, CF dll) yang murah dan mudah di dapati. Saya sendiri suka memilih Kad memori SD - Secured Digital kerana popular, murah dan mudah diperolehi gantiannya juga kebanyakan Notebook dilengkapi pembaca kad SD. Jadi kita tak perlu membawa kabel khas setiap kali ingin download foto dari kamera ke Notebook. Biasanya Fuji dan Olympus menggunakan kad memori xD dimana saiznya kecil tetapi mahal dan susah di dapati. Sony kebanyakan kameranya menggunakan MS (Memory Stick). Bagi kamera SLR biasanya kamera jenis ini menggunakan CF (Compact Flash)
6. Kabel untuk download pilih kabel standard, yang mudah dicari penggantinya.
7. Bagi pencinta foto ala-ala paparazi yang ingin membawa kamera selalu, belilah handset yang ada kamera, mahal sikit tapi tak perlu mambawa dua tiga alat dalam poket. 3 janama yang diakui bagus terkini seperti samsung, Nokia dan Sony Ericsson. Yang terbaru SE C902 menggunakan lens Cybershot dan resolusi 5Megapixel yang menghasilkan foto yang cantik dan setanding dengan kamera biasa. Lain-lain Handset SE seperti K550i, K6xx, K7xx, K8xx, dan Cxxx. Nokia pula mempunyai siri kamera yang telah terkenal seperti siri N95 dll. Samsung memang produk baru yang sedang naik mempunyai bermacam produk kamera phone yang diakui bagus.

Tiada ulasan: