Kawan-kawan setia

Rabu, 24 Disember 2008

Perihal saman 3

Entah ribut apa terjadi kepada Akhbar Mingguan Watan bila dikatakan membuat penyiaran tulisan yang berdasarkan cakap-cakap kedai kopi tanpa merujuk kepada bukti dan fakta. Penyiaran yang tersasar ini telah mengundang kemarahan pihak yang terbabit iaitu PKINK. Sehubungan dengan itu Akhbar Watan telah diminta memohon maaf secara bertulis kepada Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) ekoran berita tersebut yang berunsur fitnah telah disiarkan dalam berita akhbar berkenaan. Diberitakan PKINK telah memberi tempoh selama 14 hari bagi membolehkan tindakan mohon maaf diambil oleh Akhbar Watan. Menurut Ketua Eksekutifnya, sekiranya akhbar berkenaan gagal berbuat demikian dalam tempoh yang diberikan, PKINK pasti akan mengambil tindakan undang-undang terhadap penerbit dan ketua pengarangnya.

Apa yang telah berlaku?
Watan dalam keluarannya mendakwa PKINK mengalami kerugian puluhan juta ringgit akibat penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan membabitkan beberapa pemimpin PAS Kelantan yang juga menjadi ahli lembaga pengarah PKINK. Menurut laporan terbabit, kerugian bernilai RM21 juta adalah dipercayai akibat daripada penyalahgunaan kuasa di kalangan pengurusan PKINK dalam pentadbiran dan pengurusan anak syarikatnya, Kelstone Sdn Bhd. Sebenarnya Mohd Sabri berkata, laporan terbabit hanyalah bertujuan menjatuhkan imej Pengerusi PKINK, anggota Lembaga Pengarah dan pihak pengurusan.

Bearapa juta akhabar ini bakal disaman?, kita tunggu sahaja. Tapi semolek-molek nya kalau tersilap minta maaf sajalah. Buang yang keruh ambil yang jernih.

Tiada ulasan: