Kawan-kawan setia

Rabu, 28 Januari 2009

Innocent until proven guilty

Husam dalam satu kenyataan berhubung kes Kugan yang sedang hangat diperkatakan, berkata mengikut al-Quran, membunuh satu jiwa adalah dianggap sama beratnya seperti membunuh manusia seluruhnya. "Begitu juga, barangsiapa yang memberikan peluang hidup kepada satu jiwa maka dia seolah-olah memberikan peluang hidup kepada manusia seluruhnya.Begitu dalam sekali al -Quran menanam sifat kemanusiaan kepada seluruh umat manusia.
"Masih belum jelas kepada kita semua apakah kesalahan Kugan, kerana kes beliau masih disiasat, dan beliau mati sewaktu polis masih menjalankan siasatan ke atas beliau," katanya.
Malangnya kata Husam, akhbar-akhbar dan media tempatan lain cuba memberikan gambaran bahawa Kugan adalah pencuri "kereta mewah" dan ini katanya hanyalah akan menambahkan luka hati kepada keluarga mangsa. "Kenapa prinsip "innocent until proven guilty" tidak dihormati dan diamalkan di sini? Jika derita Palestin kita hayati, berilah sedikit ruang kesaksamaan kepada keluarga yang sedang sedih dan menderita ini. "Mereka kehilangan seorang ahli keluarga yang tersayang dengan cara yang amat menyayatkan hati,"

2 ulasan:

Hamirdin b Ithnin berkata...

satu posting yang bagus

pasbangi berkata...

Wajib diwar-warkan keadilan Islam