Kawan-kawan setia

Khamis, 19 Februari 2009

Tabik spring kepada Speaker DUN Perak dari Pakatan Rakyat

Kagum dengan keberanian Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar menggantung Menteri Besar fotostat (pinjam dari Prof Hamirdin) termasuk enam Exco beliau daripada menghadiri sesi Dewan berkuatkuasa serta merta. Mengikut catatan YB Titi Serong, keputusan itu dibuat selepas MBf dan Exconya tampil dihadapan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN sebagaimana diarahkan. Mereka sebelum ini diberi notis oleh Setiausaha Dewan, Hj. Abdullah Antong supaya membela diri berikutan aduan Adun Canning (DAP), Wong Kah Woh bahawa majlis angkat sumpah mereka bertentangan dengan Undang-undang Tubuh Negeri Perak dan menghina DUN kerana Menteri Besar Ke-10,YAB. Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, belum meletak jawatan secara rasmi.
Jawatankuasa HAK dibarisi oleh Speaker Sivakumar, Husin Din (Pas-Selingsing), Chan Ming Kai (PKR-Simpang Pulai), Ong Boon Piow (DAP-Tebing Tinggi), Loke Chee Yan (DAP-Kepayang) dan Sum Chok Leng (DAP-Bercham) dan wakil tunggal Barisan Nasional (BN), Datuk Hasbullah Osman (Temenggor).

Keberanian luar biasa speaker DUN Perak ini akan menaikkan lagi semangat perjuangan Pakatan Rakyat dalam mempertahankan negeri-negeri yang diperintah Pakatan Rakyat setelah cuba digoncang secara tak bermoral oleh musuh.

SYABAS sepeaker dan Jawatankuasa HAK

Tiada ulasan: