Kawan-kawan setia

Ahad, 8 Mac 2009

Double standard

Media perdana menyatakan kerajaan Malaysia komited untuk terus memperkembangkan kepentingan dan penguasaan bahasa Melayu sebagai bahasa perdana di negara ini. Tu yang saya keliru ni. Sekali tak mahu BM sekali nak perdanakan BM, sekali cakap jangan taasub BM. Ini bukan saja double standard bahkan dah jadi bermacam-macam standard. Bercakap ikut suasana yakni bila bercakap depan kumpulan Melayu maka tajuknya memperkasakan BM, bila bercakap dipersekitaran bukan melayu maka tukar pulak pegangan kepda BI pulak. Tu la dia..
Cuba petik sikit ucapan TPM, ‘‘Kita akan terus mempertahankan bahasa Melayu sebagai bahasa perdana di negara ini. Suka saya mengungkap kata-kata Pendeta Zaaba lebih 50 tahun yang lalu bahawa “patutlah bahasa Melayu dilayakkan dari selangkah ke selangkah lagi bagi penggunaan yang lebih maju, lebih besar dan lebih tinggi pula”. ‘‘Begitulah juga pujangga tersohor Melayu, Munsyi Abdullah telah membuktikan bagaimana perkembangan bahasa Melayu boleh dilaksanakan dengan tindakan proaktif beliau terhadap penggunaan teknologi percetakan yang berkembang maju di zamannya,” katanya.
Dimana beliau berucap?, beliau berucap merasmikan Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu 2009 di Dewan Plenary Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).
Beliau berucap lagi, ‘‘Dalam era ICT, bahasa Melayu seharusnya mengambil peluang daripada pembangunan K-ekonomi untuk turut menyediakan ruang pengetahuan yang cukup kepada masyarakat. ‘‘Bahasa Melayu perlu cukup utuh dan mantap untuk mengemudi masyarakat penuturnya agar bergerak seiring dengan arus pembangunan K-ekonomi dalam dunia yang semakin kompleks,” katanya.
Jadi pembaca fikirlah sendiri, yang pejuang bahasa berhempas pulas hari ini walaupun berdepan dengan topi merah, nak perdanakan bahasa la tu...alih-alih kena ges pemedih mata, ada yang ditahan dan sebaginya. Itulah jadinya bila lantik pemimpin cakap tak serupa bikin.

Tiada ulasan: