Kawan-kawan setia

Sabtu, 7 Mac 2009

Media Perdana melapor sambil lewa

Media perdana hari ini tidak serius dalam melaprkan berita Perhimpunan PPSMI di KL, malah ada antara media tidak membuat laporan langsung. Yang ada pun seolah-olah melepaskan batuk ditangga. Beginilah sikap sebenar sebahagian media pengampu pemerintah yang cuba menutup bantahan rakyat dari diketahui umum. Yang menerima akibat ialah pihak parti memerintah sendiri bila rakyat membuat bantahan melalui undi setelah bantahan melalui suara tidak diendakan. Berikut antara Media yang membuat laporan.

Malaysiakini
Kira-kira 8,000 orang yang berarak membantah PPSMI dari MasjidNegara bagi menyerah memorandum kepada pihak Yang di-Pertuan Agong dihujani puluhan das gas pemedih mata sekitar Kampung Attap.

Bernama
Sementara itu, 5,000 orang berarak membantah pelaksanaan PPSMI dari Masjid Negara ke Istana Negara, petang ini bagi menyerah memorandum kepada pihak istana.Ini menyebabkan kesesakan teruk di sepanjang Jalan Mahameru kerana laluan terpaksa ditutup dari kedua-dua arah.

The Star
Riot police fired tear gas into several hundreds of people marching to Istana Negara to protest the use of English in the teaching of Mathematics and Science at 2.40pm Saturday.

MStar
Perhimpunan 100,000 Rakyat petang ini - dianjurkan bagi membantah pelaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), bertukar ganas dengan lebih 5,000 penyokongnya merempuh sekatan polis untuk menuju ke Istana Negara

Utusan Malaysia online (tiada laporan, mungkin dalam edisi cetak)
Berita Harian online (tiada laporan)
Sinar Harian online (tiada laporan)
Kosmo online (tiada laporan)
Harian Metro (tiada laporan)

Tiada ulasan: