Kawan-kawan setia

Sabtu, 7 Mac 2009

Sejarah mencatat, azabnya memperjuangkan bahasa sendiri

(untuk berita terkini sila klik Harakahdaily)
Hari ini 7 Mac 2009, tercatat dalm lembaran sejarah bangsa Melayu yang bermati-matian mendaulatkan bahasanya di negaranya diperlakukan seperti menghalau anjing masuk kampung. Tak mengapa, pihak berkuasa jangan lupa peristiwa ini akan terpahat sampai bila-bila yang tak mungkin dipadam oleh sesiapa. Ia tersimpan kemas di dalam PC, Laptops, thumbdrive, handfon dan server seluruh dunia. Tak mampu dipadamkan, jadi tunggulah masanya kalau bukan sekarang, anak cucu cicit kita akan meludah, mengencing mereka yang hari ini berkuasa dan menjadikan bahasa sendiri sebagai dagang di tanah air sendiri. Antara rentetan berita hari ini
3.34 pm: Laporan dari harakah. Menurut beliau, kawasan sekitar Istana Negara kelihatan 'memutih' kerana lebih 100,000 orang ramai masih bertahan sungguhpun terasa bahang gas pemedih mata yang dilancarkan oleh FRU. "Saya sudah tak nampak kawasan sekitar, mata sangat pedih kena tembakan gas...saya akan maklumkan kemudian," katanya singkat ketika menghubungi Harakahdaily sebentar tadi.
3.32 pm: Ketua Pengarang Harakah Ahmad Lutfi Othman yang berada di lokasi berhampiran Istana Negara memaklumkan bahawa Sasterawan Negara A. Samad Said ditangkap oleh pihak polis di depan pintu istana.
3.29 pm: Pihak FRU memberi amaran melalui pembesar suara melarang orang ramai masuk ke kawasan masjid dan di arah meninggalkan masjid.laporan dari tukar tiub -Pihak polis sedang bercakap melalui alat pembesar suara memaksa warga yang berada didalam Masjid Negara agar meninggalkan masjid.Pihak polis sedang melarang warga dari datang ke masjid.Pihak polis meminta para demonsran meninggalkan kawan Masjid Negara.
3.28 pm: Blogger Mat Comot yang berada di dalam masjid telah terkena gas pemedih mata. Ramai yang menjerit jerit ke arah Polis dan FRU yang berada di luar pagar. Dalam masjid pun tak selamat lagi.
3.23 pm: Sebuah kenderaan polis pecah cermin. Peserta sudah masuk kedalam kawasan masjid tetapi mereka terus di serang. Tembakan gas pemedih mata hampir 20 di lepaskan dan air kimia turut di tembak sama. Ramai mencari tempat perlindungan.
3.21 pm: Kumpulan PKPIM yang bertahan di Kampong Atap dengan KERANDA 152 telah mula berundurke Masjid Negara. KERANDA 152 - adalah simbol perjuangan Bahasa Melayu. Angka 152 adalah fasal Bahasa Melayu di dalam Perlembagaan Malaysia. - tukar tiub3.19 pmDI laporkan satu tembakan pemedih mata masuk ke kawasan masjid. Laporan terperinci sedang di nanti.
3.17 pm: Ustaz Riduan Mohd Nor mengajak orang ramai untuk kembali semula ke Masjid Negara memandangkan pihak polis masih bertalu melepaskan gas pemedih mata. Sasterawan Negara, Dato' A Samad Said kelihatan berada di pintu pagar Istana Negara.
Diberitakan Hj Mohamad Sabu terbaring atas jalan terkena tembakan bahan kimia

Tiada ulasan: