Kawan-kawan setia

Sabtu, 11 April 2009

Mangsa, mangsa, mangsa

Mangsa1
Laporan Bernama yang dipetikmengatakan Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) berkemungkinan besar menarik diri daripada saingan Liga Malaysia jika Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) tetap dengan hukuman melarang pasukan itu daripada beraksi di gelanggang sendiri sehingga penghujung musim ini. Presidennya Tan Sri Annuar Musa, berkata kantung persatuan itu adlah diisi dengan kutipan tiket semata-mata, dan sekiranya hukuman Kelantan beraksi di gelanggang berkecuali kekal, persatuan itu dijangka menanggung kerugian mencecah RM2 juta. Wang itulah yang digunakan KAFA untuk menampung segala perbelanjaan termasuk pembayaran gaji pemain serta pegawai pasukan berkenaan. Setiap perlawanan di gelanggang sendiri, KAFA mendapat kutipan di antara RM100,000 sehingga RM200,000, jika terlepas 15 perlawanan bermakna KAFA akan mengalami kerugian sebanyak RM2 juta. Mungkin ada pihak yang hendak lihat KAFA mati?.

Mangsa2
Muhammad Huzaifah Mohd Noor, 18, pelajar yang menjadi buta mata kanan akibat rusuhan penyokong bola sepak Kelantan di luar Stadium Sultan Muhammed IV di sini, malam Selasa lalu. Muhammad Huzaifah kini dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II). Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, turut melawat pelajar itu di hospital berkenaan.

Mangsa3
FAM telah mendenda Kafa lebih RM100,000 dengan Kelantan dilarang beraksi di Stadium Sultan Muhammad IV sehingga 31 Disember ini berikutan tindakan penyokongnya yang merusuh pada perlawanan separuh akhir Piala FA menentang Negeri Sembilan. Kelantan tewas 0-1 kepada pasukan pelawat pada perlawanan itu. Tan Sri Annuar mengucapkan tahniahlah kepada FAM kerana cepat membuat keputusan.

Mangsa4
(aku) warga Kelantan yang berada bertebaran di luar Kelantan menjadi bahan ejekan kawan-kawan dan masyarakat setempat. Mungkin inilah sebabnya orang dulu-dulu mencipta pepatah "kerana nila setitik rosak susu sebelanga".

Tiada ulasan: