Kawan-kawan setia

Sabtu, 25 April 2009

Perbezaan PPR dan BN - pandanga saudara Naruto

(saudara Naruto dari .... meminta PASBANGI siarkan semula pandangan beliau, edited - sila rujuk koment posting bertajuk: perbezaan dan Nizar dan Zambry, PASBANGI)
SETAHUN! PERBEZAAN PEMERINTAHAN KERAJAAN PR DAN BN

kerajaan BN pada awal pemerintahan diakui memang meringgankan beban rakyat malaysia am nya.. banyak program yang membantu dilakukan sehinggalah ramai orang Melayu yang berjaya.. Itu pun hak orang Melayu tergadai juga apabila tulisan Jawi di hapuskan dan digantikan dengan tulisan Rumi.. Sedangkan kita sedia maklum melalui tulisan Jawi lah masyarakat Melayu pada masa tu celik kepada Al-Quran..Malah jika hal2 berkaitan Islam jika tercabar pun orang Melayu akan bangkit bersatu menentangnya. Tetapi malangnya, UMNO mengubah tulisan Jawi warisan Melayu ke tulisan rumi yang di gunakan penjajah British. sedikit demi sedikit Orang Melayu semakin Buta JAWI seterusnya buta Al-Quran. Yang menyedihkan bukan penjajah British yang menghapuskan JAWI tetapi UMNO!!. Tetapi sehinggalah di zaman pemerintahan Tun mahatahir, UMNO lagi berubah, daripada membantu rakyat kepada memeras rakyat apabila dasar penswastaan negara di mulakan. Pada masa inilah kerosakkan berlaku apabila program bantuan menjadi perniagaan dan banyak hak2 dan tanah orang melayu tergadai. Antaranya.. Dasar Ekonomi Baru yang menyasarkan 30 peratus penguasaan ekonomi Bumiputra di selewengkan.. Dengan berbagai projek dan tender kerajaan di berikan kepada Kroni pimpinan UMNO sahaja, menyebabkan pencapaian DEB hanya ke paras 18% sahaja yang dapat dicapai sehingga ke hari ini…Kekayaan negara yang tidak seimbang hanya tertumpu dikalangan Ahli politik dan saudara-mara BN sahaja mengakibatkan wujudnya jurang yang besar antara rakyat termiskin dan terkaya. Hasilnya yang miskin bertambah miskin dan yang kaya bertambah kaya..DEB jugalah punca di mana segala Projek yang dianugerahkan kepada pimpinan UMNO di Alibabakan sehingga projek yang sepatutnya diuruskan oleh bumiputra jatuh ketangan bangsa lain, kerana sifat tamak dan ingin cepat kaya. Kita boleh melihat bagaimana Ketua pemuda bahagian atau cawangan UMNO boleh membina Banglo mewah, walhal baru setahun memegang jawatan tersebut. Ini di sebabkan projek yang mereka terima sebagai imbuhan dan mengalibabakan projek tersebut untuk mendapatkan keuntunggan segar. Sebagai contoh, desas-desus terbaru yang masih panas dibicarakan, bahawa bekas MB Selangor Khir Toyo dikhabarkan mempunyai sebuah banglo yang dalam pembinaan di Shah Alam bernilai Lebih kurang RM29 juta!!!, sedangkan jika dihitung Gaji beliau selama menjadi ahli politik sehinggalah menjadi MB memang tidak mampu memiliki rumah semewah ini. Jadi secra kiraan kasarnya dimanakah beliau mendapat wang sebanyak ini.
Selain penyelewengan yang disebut di atas, BN juga memansuhkan biasiswa kepada pelajar IPTA mmenjadi pinjaman PTPTN yang menyebabkan ramai pelajar gagal menjelaskannya walaupun kerana kesukaran mendapat kerja. Walhal ini adalah antara hak-hak orang melayu yang terjamin dalam perlembagaan dan di dalam kontrak sosial pun adalah menjadi tanggungjawab kerajaan BN/UMNO melalui MARA memberikan biasiswa Percuma kepada setiap pelajar yang berjaya ke Universiti.
(Menarik hujah Naruto, untuk cerita seterusnya sila baca komen Naruto dalam posting perbezaan Nizar dan Zambry-PASBANGI)

3 ulasan:

Naruto sensei berkata...

Tolonglah edit sikit ..Pening orang nak baca........ apa2 pun Terima Kasih kerana menyiarkan pandangan saya semoga penyokong totok UMNO buka lah mata...

Takbir!!!!!! Allahuakhbar!!!

pasbangi berkata...

Kalau dah beri kebenaran tak ada masaalah...

Naruto sensei berkata...

Terima Kasih