Kawan-kawan setia

Khamis, 30 April 2009

Tuduhan serious terhadap kerjaya doktor perubatan

Saya merasa terpanggil dengan laporan akhbar yang menyebut doktor curi tulang. Rasa lega bila hasil siasatan terhadap dakwaan kononnya pegawai perubatan di Jabatan Kecemasan Hospital Kuala Lumpur (HKL) ‘curi tulang’ mendapati tidak benar. Menurut Menteri Kesihatan, doktor yang dikatakan 'membaca akhbar dan melakukan kerja peribadi’ di wad kecemasan itu sebenarnya bukanlah doktor tetapi Pegawai Perubatan Siswazah yang baru selesai memeriksa pesakit terakhir. Jadi sambil menunggu kad rawatan pesakit seterusnya beliau sekadar menyelak akhbar yang ditinggalkan seorang pesakit atas sebuah troli dan hanya mengimbas tajuk utama akhbar sahaja. Mengapa saya mempertahankan doktor dihospital kerajaan?, kalau anda kehospital kerjaan pun anda akan simpati dengan para doktor. Saya memang berpuluh tahun berada dihospital dan bermacam hospital, kerana dugaan Ilahi, menjaga dan menghantar anak-anak yang berulang alik kehospital kerajaan dan ada yang berbulan berada di dalam wad. Boleh dikatakan hospital adalah rumah kedua saya, jadi saya kenal sangat dengan kerjaya doktor dihospital kerajaan. Anda bayangkan semasa saya menjaga anak di beberapa hospital contohnya HKL, Hospital Serdang, Hospital Kuala Pilah, Hospital HUKM, Hospital KB (jaga ayah) dan beberpaa hospital lagi, pagi doktor tu ada di wad kecemasan, petang di klinik, malam di wad, pagi esok jumpa lagi di klinik, jadi dalam hati saya bertanya, bila doktor tidur. Saya dari tahun 90an (sejak anak saya berulang alik ke wad) saya sudah appreciate kerja doktor, tak padan dengan gaji, kerja macam 24jam. Dalam 5 orang anak saya hanya yang bongsu sahaja tidak menjengah wad, belum lagi isteri, ayah, ibu mertua dan lawatan biasa terhadap kawan-kawan dan sadara-mara. Saya share pengalaman saya dengan anak buah saya sorang doktor pakar Hospital KB, beliau mengakui hal tersebut. Tidur 3jam sehari bagi doktor biasa saja dan tidak membebankan. Jadi saya bandingkan pengalaman saya dengan tuduhan terhadap doktor saya rasa tidak adil. Tentulah saya rasa lega bila sebenarnya tuduhan itu tidak benar dan hanya andian semata-mata. Dakwaan yang kononnya ada 20 pesakit yang sedang menunggu di Zon Kritikal juga tidak benar kerana siasatan mendapati hanya beberapa pesakit sahaja yang sedang menunggu, selebihnya adalah waris pesakit, biasalah seorang pesakit diringi sekurang-kuranya 4 pengiring. Akhirnya saya tetap tabik spring kepada dokor-doktor kerajaan di Malaysia yang telah bertugas dengan sepenuh hati dan profesional.

3 ulasan:

Lieza berkata...

aku percaya ttg itu
kat jab kecemasan patient dtg tanpa henti 24jam

klu patient asma, akan d beli nebulizer serta merta ( jika benar2 asma )

kes kritikal tak kan di tempatkan di kawasan yg sama dgn kes tidak kritikal

dn kes bukan kecemasan tidak di tempatkan di tempat yg sama dgn kes tidak kritikal

jab kecemasan merupakan jabatan yg unik dan terpenting
hargai lah anggota yg bekerja krn anggota yg bekerja di jabatan ini sentisa menghadapi pelbagai karenah manusia, kematian, kesakitan, stress, dgn kehadiran pesakit yg terlalu ramai dlm sehari.

hingga nak makan pon tak sempat. tolong lah fahami mereka.

Naruto sensei berkata...

BN GADAI NEGARA DEMI KESEJAHTERAAN SINGAPURA..

UMNO memerintah 51 tahun ..
Ahli MelayuUMNO ni dah nyanyuk ye... kesianye Ahli MelayuUMNO nih.. MelayuUMNO cuba anda perhati betul2 Siapakah yang menjadikan Pulau Singapura bukan milik Melayu lagi???

Cuba Ahli MelayuUMNO tanya kat Muhyiddin Yassin berapa banyak tanah kat sekitar Larkin, Kg Melayu Majidee dan banyak lah kawasan kat Johor tu dia jual kat Tokey2 singapura..

Cuba Ahli MelayuUMNO tanya bekas PM Pak Lah berapa banyak saham dan tanah orang Singapura bila Wilayah Iskandar Siap nanti?? Khabarnya saham Singapura sampai 70%.. Jadi negeri Singapura Kecil nanti

Cuba tanya Chet Det yang dia sibuk sangat Jambatan Bengkok untuk Singapura tu pasal apa?? Sedangkan di Semenanjung,Sabah dan Sarawak banyak kawasan yang memerlukan Jambatan kenapa Singapura yang Chet Det sibuk sangat???...

Cuba Ahli MelayuUMNO tanya kat menteri Air BN sendiri kenapa jual 3sen je air segelen kat Singapura..?

Dan kenapa pulak Izinkan produk berasakan air Singapura yang harganya 10kali ganda air yang kita jual kat dia boleh masuk semula dalam pasaran kita..?

Kenapa rakyat Malaysia sendiri bayar lebih mahal untuk bekalan air bersih daripada rakyat Singapura ?

Cuba Ahli MelayuUMNO tanya kat Rais Yatim berapa dia harga dia jual Pulau Batu Putih kat Singapura jugak Senang betul kalah ada apa2 ke???..Singapura dah tak hormat Malaysia dah lepas ni sebab benda yang hak sendiri pun boleh jatuh ke tangan Singapura..

Cuba Pulak Ahli MelayuUMNO tanya Bekas MB perak tajol Rosli berapa Banyak atau ribu ekar tanah dia dok bagi kat YTL dan Syarikat gergasi lain ,dan berapa pulak buah pulau dia bagi kat tokey cina Orang Singapura jugak...???

Tanya pulak Khairy berapa banyak pulak saham Pantai holding dia jual kat Singapura ..Singapura lagi???

Tanya Pulak Bekas Menteri Pelancongan Dato Azalina berapa banyak dia jual Iklan Singapura kat Malaysia ni dan apa yang menarik sangat kat Singapura tu sampai Malaysia terhegeh2 nak Promosi bekas Tanahnya sendiri...Sigapura lah..

Dan kita dibodohkan Selama 50 tahun perintah memang lah dia tak jual semua sekaligus.. Kerajaan BN dan konco2nya jual sedikit demi sedikit sehingga kita tak perasan tanah Johor beratus ribu ekar kepunyaan Singapura, Tanah di Perak banyak dijual kepada tokey cina Singapura, Air yang kita punya pun boleh jual 3 sen segelen kat singapura bagus2, saham pantai pun jual kat Singapura..

Belum cerita Pasal Genting Highlands Lagi, Cameron Highlands lagi, Bukit Tinggi lagi dan Tanah2 di Pulau2 di Pantai timur Terengganu,Pahang dan Johor pun banyak yang dijual ke bangsa Asing..

Tapi yang pelik kan kebanyakkan nya di jual ke Singapura...Maka jika lagi 50 tahun lagi Kerajaan BN memerintah tak hairanlah Kalau Johor, Melaka, perak akan menjadi negeri Singapura jugak bukan ke Singapura tu sekutu Yahudi Israel?? Kenapa UMNO beriya2 suka sangat ambik berat kat Singapura ni apasal??..Sekutu Singapura dan Israel dalam diam ke??

Ahli MelayuUMNO jangan Anda masa tu baru nak cakap... kenapalah aku tak sedar dari dulu lagi nih habis Tanah Air ku tergadai.....

Hem alahai MelayuUMNO...layu jadinya..

From: Naruto Snsei

Naruto sensei berkata...

Salam

Mohon Siarkan dan Editlah sikit TQ

Wassalam..

Takbir!! Allahuakhbar