Kawan-kawan setia

Sabtu, 4 Julai 2009

Swine Flu, Denggi sedang mengancam...kelalaian mengundang padah


Selesema babi merangkap swine flu merangkap Influenza H1N1 sedang mengganas dengan jumlah jangkitan terus meningkat menghampiri 300 mangsa begitu deras sekali walaupun mendapat perhatian no 1 oleh pihak berkuasa negara. Sikap "tak kena kat aku" masih menebal membelit warga kita seolah-olah wabak bahaya ini enteng sahaja. Bila terkena baru pucat muka. Sebagai contoh, walaupun Singapura dikenal-pasti antara negara pengekspot H1N1 dan dah banyak yang kena wabak ini bila ke Singapura, masih ramai lagi warga kita berduyun-duyun ke Singapura menghadiri Communic Asia. Seperti diduga, mereka kembali membawa penyakit babi ini.

Begitu juga dengan kes yang sdah lama dan hingga kini belum ada jalan penyelesain iaitu denggi. Terbaru kementerian kesihatan mengishtiharkan lima negeri mencatatkan peningkatan kes demam denggi ketara melibatkan dua kematian sepanjang minggu lepas.
Lima negeri tersebut ialah Perlis, Melaka, Kuala Lumpur dan Putrajaya, Pulau Pinang serta Kedah. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, Perlis mencatatkan peningkatan kes sebanyak 57 peratus, Melaka (36 peratus), Kuala Lumpur dan Putrajaya (34 peratus), Pulau Pinang (30 peratus) dan Kedah (15 peratus).
Jumlah terkumpul kes demam denggi setakat ini ialah 24,543 kes dengan 62 kematian berbanding 20,721 kes dengan 45 kematian bagi tempoh yang sama tahun 2008.

2 ulasan:

Rantong berkata...

سلام زياره.

بلوڬ يڠ مناريق دان برمعلومت.

View Profile: Rantong™

pasbangi berkata...

Anta perturunkan sikit ilmu macam mana nak tulis dalam jawi, share dengan sahabat lain, ramai yang nak tahu ni..