Kawan-kawan setia

Sabtu, 8 Ogos 2009

Kenapa tidak Kelantan...Kembalikanlah kepada yang berhak

Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa berkata, kerajaan pusat diminta membayar tuntutan royalti berkenaan dalam bulan Ramadan ini sebagai hadiah kepada rakyat Kelantan.
Katanya kerajaan pusat juga tidak seharusnya mengambil masa yang panjang mengkaji isu royalti yang tertangguh selama lima tahun tahun ini, lebih-lebih lagi apabila mantan Pengerusi Petronas Tengku Razaleigh Hamzah yang mengesahkan kesahihan tuntutan berkenaan.
Razaleigh yang juga antara individu yang menandatangai perjanjian royalti 5% bagi pihak Petronas menyatakan sokongan beliau itu melalui surat yang dihantar kepada Kerajaan Negeri Kelantan. “Saya harap PM atau kerajaan Barisan Nasional mengunapakai terus pandagan Ku Li kerana beliau adalah orang yang terlibat merangka Akta Pembangunan Petroleum 1974, sebagai Pengerusi Petronas yang pertama, terlibat dalam merangka perjanjian-perjanjian kerajaan negeri dan Petronas. Dan beliau adalah orang yang menandatangai bagi pihak Petronas perjanjian royalti minyak 5% Kerajaan Kelantan pada tahun 1975,” katanya.
Menurutnya, mengikut perjanjian yang ditandatangani, kerajaan pusat perlu membayar royalti berkenaan dua kali setahun iaitu pada bulan Mac dan September secara tunai.
Katanya, mengikut peta yang diperolehi, terdapat tiga lagi buah pelantar yang jaraknya lebih dekat dan berada dalam perairan Kelantan iaitu Lawit, Bintang dan Jernih.
“Dari Pengkalan Kubur tepat 153 km dan kedudukannya memang dalam perairan Kelantan. Pada masa yang sama kami dimaklumkan melihat kepada peta perjalanan terdapat 3 telaga lagi yang begitu hampir dengan Kelantan. Paling hampir ialah Lawit, hanya 68 batu daripada Tok Bali,” katanya.

Tiada ulasan: