Kawan-kawan setia

Isnin, 3 Ogos 2009

Mentaliti NGO pro-UBN baca sendiri

Penasihat Undang-undang Majlis Gabungan NGO Pembela Negara (Magaran), Mohd Khairul Azam mendakwa, perhimpunan anjuran GMI secara jelas mencabuli lima hak warganegara yang digariskan dalam perlembagaan. Beliau mendakwa, tindakan penunjuk perasaan anti-ISA yang lari (kalau tak lari apa patut dibuat?, tahan mata dek ges?, dek belantan?)ke arah orang awam di Chow Kit, Masjid India dan Masjid Jamek apabila polis menyuraikan mereka, telah menyebabkan pencabulan hak asasi seperti berikut:
Perkara 5(1), berkaitan kebebasan diri – menyebabkan orang awam terperangkap dalam premis perniagaan tanpa kerelaan, seolah-olah dipenjarakan.

Perkara 6(2), berkaitan keabdian dan kerja paksa dilarang – memaksa dan memanipulasi anak kecil, wanita dan orang tua untuk terlibat berdemonstrasi “demi simpati murahan”.

Perkara (9)1, berkaitan larangan buang negeri dan kebebasan bergerak – menafikan kebebasan orang awam membeli belah dan bersiar di ibu kota semasa perhimpunan itu.

Perkara 10b, berkaitan kebebasan bercakap, berhimpun dan berpersatuan – menafikan hak berhimpun orang awam yang lain daripada mengadakan program peribadi dan perniagaan.

Perkara 13(1), berkaitan hak terhadap harta – menyebabkan banyak harta awam dan peniaga rosak berpunca daripada demonstrasi itu


Tak tahulah persepsi orang lain, anda bebas membuat persepsi, bagi saya rasanya aduan ini tak sebesar mana, hanya hasil luahan makhluq yang berjiwa kecil, tak nampak yang lebih aula.

Tiada ulasan: