Kawan-kawan setia

Rabu, 26 Ogos 2009

Negara berkebajikan semakin diterima

Pakatan Rakyat yang meletakkan calon dari PAS Ustaz Mohd Salleh Man bagi DUN Permatang Pasir telah memenangi PRK tersebut dengan 4,551 majoriti mengalahkan calon Umno, Rohaizat Othman. Dipercayai kemenangan bergaya kelai ke 7 ini akan memperkukuhkan momentum untuk mengambil alih kerajaan persekutuan dalam pilihanraya umum ke-13 kelak dengan membawa slogan keramat "Negara Berkebajikan" menewaskan slogan terkini BN "1Malaysia". Agaknya mana lebih bernilai bagi rakyat terbanyak Negara Berkebajikan atau 1Malaysia. Berdasarkan kemenangan besar Pakatan Rakyat nampaknya Negara Berkebajikan lebih sesuai dengan mood rakyat hari ini. Naib Presiden PAS yang juga Pengarah pilihanraya ini, Datuk Mahfuz Omar, menganggap Umno semakin sukar memadamkan momentum perubahan rakyat bersama Pakatan sejak pilihanraya umum 8 Mac tahu lalu lagi. "Umno sudah kalah 7 (kali). Kalau main bola, secara kebiasaannya itu (kekalahan berterusan) menandakan bahawa Umno akan kalah dalam permainan keseluruhannya...pilihanraya ke-13 kelak. Pilihanraya ke-13 kelak, rakyat pula dapat hadiah kemenangan peringkat persekutuan, insyaAllah. Keadaan sekarang adalah zaman Pakatan Rakyat, roda Pakatan Rakyat semakin ke atas sementara roda BN semakin menurun tapi masih belum disedari oleh para pemimpin UBN. Mereka masih leka dengan kuasa yang masi tinggal sedikit berbaki. Kata Tun Faizal malam tadi dalam analisis Astro berkenaan Pengkalan Pasir "kalau dulu BN letak songkok pun menang, sekarang PAS letak batu pun boleh menang". InsyaAllah doa Tun Faizal dikabulkan dan Pakatan Rakyat bakal emenrajui Kerajaan Persekutuan sedikit masa lagi.

1 ulasan:

Perawi berkata...

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abd Aziz menyifatkan hasrat Gerakan Reformis Rakyat Malaysia (Reformis) yang mengancam untuk berbogel sebagai tanda protes kepada kerajaan Selangor sebagai "miskin idea dan tidak waras."

Beliau berkata, orang yang bijaksana akan memprotes dengan cara lain yang melambangkan kewarasan dan berasaskan etika.

"Ada banyak cara (untuk memprotes). Cara seperti separuh bogel atau berbogel adalah sikap yang melampau.

"Adakah telah miskin idea untuk menzahirkan protes sehingga boleh berfikir hendak berbogel?" katanya ketika dihubungi mStar Online hari ini.

Wan Mohamad berkata, kumpulan itu perlu kembali kepada kewarasan dan memikirkan kesan jangka panjang terhadap keluarga mereka jika meneruskan demonstrasi 'bogel' tersebut.

Jumaat lalu, Presiden Reformis, Ramlan Abu Bakar mengancam untuk berbogel di hadapan Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS) yang menempatkan pejabat Menteri Besar dan Exco bagi mendesak kerajaan negeri agar tidak membuat tindakan yang tidak menguntungkan rakyat.

Antara perkara yang menyebabkan kemarahan Reformis adalah tindakan kerajaan negeri menaikkan sewa bulanan rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) daripada RM124 sebulan kepada RM250 sebulan yang didakwa membebankan penyewanya yang kebanyakannya berpendapatan RM500 sebulan.

Semalam, Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Muhammed Khusrin Munawi berkata, pihaknya akan mengambil tindakan terhadap Reformis jika mereka masih berkeras mahu mengadakan demonstrasi 'bogel' tersebut.

Katanya, tindakan terhadap mereka boleh dikenakan di bawah peruntukan mengikut Seksyen 31, Enakmen Jenayah Syariah Selangor yang menetapkan denda maksimum RM1,000