Kawan-kawan setia

Sabtu, 7 November 2009

Belum habis lagi hal Dr Asri-Apa kata Mufti TS Haruss pulak

Kes penangkapan bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin oleh penguat kuasa JAIS tidak sepatutnya dijadikan isu dan dipertikaikan.
Tindakan menangkap dan menghadapkan beliau ke mahkamah adalah wajar kerana bekas mufti itu secara terang-terangan tidak mengikut undang-undang yang ditetapkan dalam pentadbiran agama negara ini.
Berdasarkan sebuah negara berperlembagaan yang memberi kuasa kepada pentadbir-pentadbir agama seperti JAIS menjalankan tugas, penangkapan terhadap mana-mana individu yang mengajar agama tanpa pentauliahan adalah wajar.
"Saya pelik kenapa orang ramai riuh rendah, termasuk orang-orang atasan yang mendukung negara. Perkara ini tak perlu jadi isu. Saya juga pelik kenapa Dr Mohd Asri tidak ambil berat dengan amaran yang dibuat Jais sebelum ini, tak ada tauliah memang tak boleh tapi dia tak endahkan,".
Semua pihak perlu akur dengan perlembagaan dan enakmen berkaitannya yang dibuat oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) setiap negeri serta telah disahkan oleh raja-raja.
Enakmen tersebut sudah diselaraskan di seluruh Malaysia supaya terdapat kawalan dari segi penyebaran agama di setiap negeri.
"Tak ada (tauliah) memang salah, tak ada siapa pun yang berkecuali termasuk saya sendiri. Jika saya hendak berceramah di negeri lain, saya juga mohon tauliah, ibarat kita mohon lesen sama seperti bidang profesional lain yang perlu ada lesen," katanya.

1 ulasan:

suprie08 berkata...

dalam malaysia ni ts hurassani saje yg pandai dlm islam ,aku tenguk hurssani tu tak ada tarikan langsung sebagai saorang ilmuan