Kawan-kawan setia

Isnin, 25 Oktober 2010

Bila hidayah hadhir...


( Lauren Booth (born Sarah Booth 22 July 1967, Islington, London) is an English broadcaster, journalist and human rights activist. She now works for Press TV, the English-language news channel of the Islamic Republic of Iran - Wikipedia)

Beliau adalah adik ipar (tiri) bekas perdana menteri Britain Tony Blair, seorang penyiar dan wartawan telah mengumumkan keislaman beliau enam minggu lalu. Lauren, adik tiri kepada isteri Blair, Cherry, berkata beliau kini memakai hijab ketika keluar rumah, bersolat lima kali sehari dan pergi ke masjid setiap kali mempunyai kesempatan.

“Saya tidak lagi makan daging babi atau minum arak. Saya juga membaca al-Quran setiap hari dan kini sudah sampai ke halaman 60. Sudah 45 hari saya tidak meneguk arak, paling lama dalam tempoh 25 tahun.

“Ajaibnya, sejak memeluk Islam saya langsung tidak teringin menyentuh arak, sedangkan sebelum ini saya akan minum sekurang-kurangnya dua gelas setiap hari,” katanya yang dipetik akhbar Daily Mail. Mengenai kemungkinan untuk memakai burqa atau penutup muka, Lauren tidak menafikan akan berbuat demikian pada masa depan. “Siapa tahu ke arah mana dan hala tuju mana Islam akan membawa saya seterusnya?” katanya.
Lauren sebelum ini diketahui sebagai seorang yang bersimpati dengan Islam dan menghabiskan banyak masa bertugas di Palestin.

Tiada ulasan: