Kawan-kawan setia

Isnin, 21 November 2011

Cinta itu buta, biar hilang maruah maupun harta....

Harian Metro online hari ini memaparkan sikap bodoh seorang perempuan yang dikatakan angau cinta dengan kononnya lelaki Mat Salih bernama Cole. Dia seorang janda berusia dalam lengkongan 38 tahun mungkin terlalu mendesak untuk mendapatkan pasangan hidup hingga sanggup menyerahkan wang dengan jumlah jumlah yang besar iaitu RM41,000 kepada kekasihnya yang di kenali dalam lama sosial, belum pun sampai sebulan, tak pernah berjumpa, cuma bercakap melalui telefon. Lelaki itu mendakwa berada di Sabah.
Wanita itu berkenalan dengan lelaki yang mendakwa berasal dari Amerika Selatan membuatkan hubungan mereka menjadi mesra dan membuahkan bibit cinta. Lelaki itu juga mendakwa berusia 38 tahun turut berniat untuk memeluk Islam dan berjanji berkahwin dengannya.

Katanya, kekasihnya itu menyatakan hasrat ingin datang ke Malaysia melalui satu panggilan telefon menggunakan nombor talian tempatan pada 7 November lalu bagi menyelesaikan satu urusan tuntutan cek mendiang bapanya dengan syarikat penggali minyak terkemuka di Labuan, sebelum berjumpa dengan keluarganya bagi tujuan melamarnya. Apa yang dikesalkan ialah sikap, sikap yang bodoh dengan begitu mudah mempercayai orang yang tidak wujud secara nyata.....dan menyerahkan sejumlah wang yang besar. Laman sosial tiada integriti, sesiapa pun boleh menyamar, foto boleh dimuatturun dengan mudah dari internet dan diletak sebagai profile...., umur, alamat, lokasi, nama semua boleh ditipu....

Tiada ulasan: