Kawan-kawan setia

Isnin, 21 November 2011

Lebih 50 tahun berkuasa....BN masih gagal mendaulatkan Islam....

Hairan dengan dakwaan pemimpin BN, yang mendakwa setelah lebih 50 tahun mejadi pemegang amanah kepimpinan negara, mereka telah berjaya mendaulatkan Islam di Malaysia. Kenyataannya, Islam terpinggir, tiada kuasa, hatta untuk mengabil tindakan disiplin kepada pesalah syariat pun tak mampu apalagi kes besar-besar, kes jenayah, kes kecurian, kes kecederaan.....Amat memalukan umat Islam bila Pengarah Jabatan Agama Islam Sarawak berkata "kami tiada kuasa" dalam kes gadis-gadis Islam menyertai ratu cantik yang heboh dalam seminggu ini. Amat menyedihkan, bila Pengarah JAIS berkata yang mampu dibuat hanya setakat memberikan sesi kaunseling. Kaunseling tersebut telah dibuat selama dua jam bersama Jais menerusi pertemuan yang turut dihadiri Yang Dipertua Majlis Islam Sarawak (MIS), Datuk Putit Mat Zen, Pengarah Jais, Abang Shamsudin Abang Seruji, Mufti Sarawak, Kipli Yassin serta beberapa pegawai daripada Bahagian Penguatkuasaan Undang-Undang Syariah Jais.

Pengarah JAIS, Abang Shamsudin dipetik berkata, JAIS sudah menegur supaya memikir kembali keputusan menyertai pertandingan ratu cantik tersebut namun pihaknya akur dengan keputusan kelima-lima peserta sambil memaklumkan ‘tugas Jais sudah selesai’. Terpulang kepada mereka kerana untuk menyertai kerana ia hak individu.

"Dalam hal ini, kami tidak boleh mengambil tindakan selepas diberikan nasihat dan penerangan secukupnya mengenai hukum wanita mendedahkan aurat yang tetap haram walaupun atas tujuan pertandingan. Bagi saya, Jais sudah menjalankan tanggungjawab kerana kuasa kami hanya setakat ini saja"  - Pengarah Jais, Abang Shamsudin Abang Seruji

Tiada ulasan: