Kawan-kawan setia

Isnin, 18 Julai 2011

AlFatihah - Dr Lo lo' jasamu akan tetap dikenang

Ahli parlimen PAS Titiwangsa, Dr Lo Lo' Mohd Ghazali meninggal dunia pada jam 10.13 malam ini di Hospital Selayang Hospital di Kuala Lumpur. Allahyarhamah berusia 54 tahun.

Berita kematian Allahyarhamah dimaklumkan dalam laman Facebook dan Twitter Allahyarhamah atas nama keluarga.

Siang tadi Dr Lo' Lo' berada dalam keadaan kritikal daripada penyakit barah yang dialaminya.

Dr Lo' Lo' adalah anak perempuan bekas mufti Perak, Datuk Mohd Ghazali Abdullah.

Beliau sangat aktif dalam Dewan Muslimat PAS tetapi sejak 8 Mac 2008, banyak menumpukan perhatiannya kepasda parlimen Tititwangsa, yang dimenanginya, dengan menewaskan calon BN, Aziz Jamaluddin Mohd Tahir dengan majoriti 1,972 undi.

Menurut anak Allahyarhamah Jenazah Allahyarhamah akan diuruskan di Masjid al-Akram, Datuk Keramat pagi ini,

Ahad, 10 Julai 2011

Peserta Himpunan BERSIH mati terkena water canon...siapa nak bertanggung jawab ni...

Seorang peserta perhimpunan Bersih 2.0 yang terkena semburan water canon dan gas pemedih mata di KLCC meninggal dunia sekejap tadi. Baharudin Ahmad, 58 tahun, bersama rakan dan keluarganya berkumpul di KLCC terjatuh dan pengsan apabila disembur gas pemedih mata oleh pasukan keselamatan.


Beliau yang dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) disahkan meninggal dunia kemudiannya. Jenazah beliau kini masih berada di HKL.

Menurut rakan beliau, Suhaimi Long, Baharudin pengsan selepas terkena gas pemedih mata di di bawa ke HKL di mana anak perempuan mangsa bertugas di situ sebagai seorang doktor.

Isnin, 4 Julai 2011

Mengapa suara rakyat nak ditutup?......sana sini tangkapan dibuat...

Seramai 17 orang pemimpin dan ahli PAS Jasin ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah di sini untuk disoal siasat.

Mereka ditahan di Pejabat PAS Kawasan Jasin kira-kira jam 2.15 petang tadi.

Sehingga jam 5.00 petang tadi kesemua mereka masih disoal siasat berkaitan rampasan baju Bersih 2.0.

Antara yang ditahan ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Yuhaizad Abdullah, Ketua Penerangan PAS Kawasan Jasin, Fauzi Maelah, Adnan Abu, Ali Mahadi dan beberapa ahli PAS Jasin.

Polis bertindak masuk ke perkarangan Pejabat PAS Jasin di Simpang Kemendor dekat sini kira-kira jam 1.00 petang sebaik sahaja selesai Seminar PAS Ganti Umno yang dianjurkan oleh PAS Kawasan Jasin yang bermula pada jam 9.00 pagi.

Selain itu, pihak polis yang berjumlah 30 orang yang kesemua tidak beruniform merampas kira-kira 200 helai baju Bersih 2.0.

Beberapa orang lagi polis yang beruniform menunggu di luar.

Selain itu kesemua ahli PAS yang ada di perkarangan pejabat tersebut dihalang dari meninggalkan pejabat tersebut sehingga tangkapan dibuat.

Semua kenderaan diperiksa, nama tuan punya kenderaan dan nombor telefon masing-masing diambil

Ahad, 3 Julai 2011

Kelakarnya...mengalahkan maharaja lawak...

Seorang yang mengaku BERSAUDARA dengan TG Nik Aziz mengiistiharkan diri keluar PAS dan masuk UMNO, ketika ditemui pemberita ....Raja Abdullah, 57, berkata, beliau sudah serik ditipu kepimpinan PAS kerana tidak pernah tetap pendirian dalam perjuangan parti.

Contoh yang pertama: Kalau dahulu, PAS kata wanita tidak boleh dicalonkan kerana ia bercanggah dengan Islam tetapi kini PAS membenarkannya demi perjuangan Islam.

Contoh kedua: sebelum ini PAS menolak kerjasama dengan orang bukan Islam kerana kerjasama itu bercanggah dengan agama seperti yang dilakukan oleh BN iaitu dengan membentuk kerjasama dengan parti kaum Cina, MCA dan kaum India, MIC. Sekarang atas alasan untuk menjelaskan Islam, kini golongan yang PAS panggil "kafir" itu (dan) kerjasama dengan bukan Islam dibenarkan iaitu dengan DAP.

Contoh ketiga: PAS meninggalkan penubuhan negara Islam dan memperjuangkan negara berkebajikan yang jelas membuktikan PAS mudah tunduk kepada DAP.

Maka kerana itulah beliau bertekad menyerahkan borang menjadi ahli UMNO kepada Najib. Alasan tersebut sama dengan yang diskrip oleh BN sedangkan dia mengaku ahli PAS. MAcam mana ahli PAS bercakap dalam skrip UMNO...lucu-lucu...., kecuali lah dia memang ahli UMNO yang masuk semula UMNO untuk drama sebabak dalam gelombang merah.

Ditanya apakah pertalian saudara antara beliau dengan Mursyidul Am PAS itu, Raja Abdullah berkata: "Ayah saya saudara rapat kepada Nik Abdul Aziz kerana kami berketurunan Raja Jembal, iaitu keturunan kerabat Raja Kelantan lama yang banyak menggunakan Nik dalam nama keluarga." Lagi satu ayat yang sangat lucu, kata saudara TG Nik Aziz, rupanya dia saja yang mengaku tapi hakikatnya macam orang kata datuk aku nabi tau, NABI ADAM.....

Sabtu, 2 Julai 2011

Bantah bersih, suka yang kotor.....

BERSIH belum satu pun buat perhimpunan, baru merancang, tapi yang menentang BERSIH (Pengotor), sudah berpuluh-puluh demonstrasi haram dah buat. Semalam media melaporkan kira-kira 1,500 orang terdiri daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pro BN telah mengadakan demonstrasi secara aman (ohh pro BN dio cop aman...) dengan berarak dari Masjid Melayu Lebuh Aceh ke Komplek Tun Abdul Razak (Komtar), di sini. Perarakan sejauh kira-kira enam kilometer yang bermula 2.45 petang itu bagi membantah perhimpunan haram (dengan membuat perhimpunan haram, ...atau halal?, polis bagi permit) yang dijadualkan pada 9 Julai ini dan membantah pentadbiran Ketua Menteri Lim Guan Eng yang didakwa menyokong perhimpunan itu. Khabarnya sejurus tiba di Komtar, mereka berarak mengelilingi bangunan itu dan setibanya di Jalan Penang pada kira-kira 3.10 petang, kumpulan itu bertindak nekad dengan duduk di atas jalan raya selama 10 minit. Ha tu yang dia kata aman, mengangu lalulintas). Lebih memalukan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Mohamad Ezam Mohd Nor turut menyertai demonstrasi itu. Demonstrasi itu telah menyebabkan kesesakan di sekitar Georgetown dan banyak premis di sekitar Komtar ditutup. ha ha ha..... tu dia demonstrasi aman ala BN. Dengan manja dan kasih sayang, peserta perhimpinan haram ini diminta bersurai pada kira-kira 3.25 petang, namun kira-kira 30 orang daripada kumpulan itu bergerak ke Jambatan Pulau Pinang bagi mengadakan demonstrasi di tengah-tengah jambatan. Fikir-fikir la bagamana sika double standard pihak berkuasa dalam menangani demonstrasi antara pro BN dan pro PR, sangat berbeza. Tiada laporan tangkapan dibuat memandangkan mereka pro BN.