Kawan-kawan setia

Khamis, 16 Februari 2012

JPM memandang serius kenyataan Nazri Aziz

JPM (Jaringan Profesional Muslim) dalam kenyataanya, memandang serius kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz yang disiarkan dalam New Straits Times, bertarikh 13 Februari lalu yang menyatakan, “What is wrong with celebrating Valentine’s Day? Can a one-day event cause the moral values of Malaysians to go down…?” ("Apa salahnya merayakan Hari Valentine? Bolehkan acara satu hari itu menyebabkan nilai-nilai moral rakyat Malaysia jatuh ...? ") adalah satu kenyataan yang menghina hukum Islam dan Majlis Fatwa Kebangsaan yang telah mewartakan akan haramnya sambutan Hari Valentine tersebut bagi umat Islam sebagaimana muzakarahnya bagi kali ke-71 pada 22-24 Nov 2005 yang lalu (rujuk laman rasmi Bahagian Pengurusan Fatwa Jakim).
Adalah mengejutkan bila seorang menteri Islam boleh menghalalkan suatu hukum yang haram semata-mata sambutannya hanya sehari? Kalau begitu, bolehkah umat Islam meninggalkan solat sehari? atau minum arak sehari? atau berzina sehari. Jamil Khir sendiri sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga hal ehwal agama meminta semua Jabatan Agama Islam Negeri menguatkuasakan tindakan yang perlu diambil terhadap pasangan Islam bukan mahram pada Hari Kekasi. Mungkin foto di atas boleh memberi jawapan kenapa Nazri beriya-iya merestui Valentines' day. Foto di atas adalah foto lama namun masih berlegar di internet. Walau bagaimanapun selepas berkahwin mungkin anak Nazri ni sudah berubah dan matang serta menjalani kehidupan sebagai muslim sejati.

Apa-apa pun diharap Nazri mengaku kesilapan dan kembali memahami kedudukan Valentine'd day adalah haram dan diharapkan kerajaan sendiri berusaha ke arah menghapuskan tradisi amalan Valentine's day bagi umat Islam.

Tiada ulasan: