Kawan-kawan setia

Sabtu, 20 April 2013

BN laluannya untuk mempertahankan Putrajaya, berliku-liku


Berita BN tidak dimaklumkan mengenai keputusan calon pilihan mereka Che Johan Che Pa yang tidak menghantar borang penamaan calon sehingga menyebabkan calon bebas, Datuk Ibrahim Ali melawan calon PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz secara satu lawan satu di kerusi Parlimen Pasir Mas. Tidak seperti PAS ianya sangat mudah tidak berliku-liku, Nik Abduh hadhir dan menyerahkan pencalonan, diterima....habis cerita...terus berkempen untuk mencari kemenangan dari rakyat.
UMNO atau BN kelihatan sukar untuk mempertahankan Putrajaya terus di tangan mereka. Adakah kejadian di Pasir Mas ini satu plot cerita yang dirancang atau memang terjadi spontan kita tak tahu. Yang menariknya Harakahdaily sudah membuat plot cerita sendiri yang 100% tepat sebagaimana berlaku di Pasir Mas, dimana Harakah menjangka Che Johan akan memberi laluan di saat akhir tempo pencalonan kepada Tok Him, dan memang benar berlaku.
Liku seterusnya kelihatan BN keliru dengan siapa yang disenaraikan bila Naib Ketua Wanitanya Dato Kamilia tidak tercalon. Buka itu saja tiada siapa dari partinya membela beliau. Akhirnya beliu mencalonkan diri sendiri sebagai calon bebas dan meletak semua jawatan dalam UMNO. Tentunya menurut Timbalan Presiden UMNO beliau dipecat serta-merta....ada aku kisah mungkin itulah kata-kata Dato Kamilia untuk UMNO.
Berliku lagi...bila calon Permatang Pauh adalah ahli PAS seumur hidup. Sudah habiskah pemimpim berwibawa dalam UMNO sehingga dirembat bekas naib ketua Pemuda PAS Pulau Pinang ni...tak pasti...bukan itu sahaja, ada beberpa kes lagi ahli PAS dicalonkan sebagai calon BN....kacau juga tu...
Seterusnya di DUN Johol, calon yang disenaraikan oleh BN mengembalikan semula dan tidak mau bertanding melawan calon PAS ustaz Nor Azman...apa kes?
Di Bangi Datok Fatil yang disebut-sebut sebagai calon DUN Bangi bahkan beliau sudah sekian lama memperomosi diri sendiri dalam setiap banner tang digantung sekitar Bangi, berada disebelah Presiden UMNO...tiba-tiba tidak tercalon....kecoh tu...

1 ulasan:

Rahmat Alim berkata...

SUNGAI ACHEH, PULAU PINANG
Badrul Hisham Shaharin (PKR)
Mohd Yusni Mat Piah (PAS)
Datuk Mahmud Zakaria (BN)

KOTA DAMANSARA, SELANGOR
Ridzuan Ismail (PAS)
Mohd Nasir Hashim (PKR)
Halimaton Saadiah Bohan (BN)
Halmi Omar (Bebas)
Edros Abdullah (Bebas)
Suppiah Anandan (Bebas)

LABUAN, WILAYAH PERSEKUTUAN
Rosman Isli (BN)
Tan Sri Ibrahim Menudin (PKR)
Hadnan Mohamad (PAS)
http://kerajaanrakyat.blogspot.com/
PANTI, JOHOR
Azlisham Azahar (PAS)
Datuk Baderi Dasuki (BN)
Mohd Annuar Mohd Salleh (PKR)
http://kerajaanrakyat.blogspot.com/
SEBERANG TAKIR, TERENGGANU
Datuk Ahmad Razif Abd Rahman (BN)
Zakaria Dagang (PAS)
Ahmad Nazri Mohd Yusof (PKR)
http://kerajaanrakyat.blogspot.com/
KOTA PUTERA, TERENGGANU
Mohd Mahdi Musa (BN)
Adam Mat Said (PAS)
Mohamed Abdul Ghani Ibrahim (PKR)
http://kerajaanrakyat.blogspot.com/
BUKIT BESI, TERENGGANU
Roslan Ismail (PAS)
Roslee Daud (BN)
Mohd Shamsul Mat Amin (PKR)