Kawan-kawan setia

Ahad, 12 Mei 2013

Analogi cantik dari ilmuan

Takut Malaysia sokong Israel? Takut Malaysia jadi negara Kristian? Takut cina jadi PM? Takut Malaysia gabung dengan Sibgapura? Takut, takut dan takut????

Ini adalah pencerahan untuk mereka yang sentiasa TAKUT. Sila buka minda anda.

Di luar ada harimau. Confirm sebab ada bekas tapak kakinya, terdengar ngaumannya bahkan ada najisnya dan bau hencing kencingnya kerana ditanda kawasan dgn air kencing (sptnya anjing). Bangkai rusa yang licin sampai ke tulang pun ada kesan dari dimamah oleh harimau. memang confirm ada harimau. Bahkan ada orang nampak harimau, bahkan ada yang sudah dikejar harimau.

Nak selamatkan diri ada sebuah rumah. Tapi orang kata dalam rumah tu ada hantu kopek. Bila ditanya ada sesiapa pernah nampak? jawabnya tak da? pernah dengar dia mengilai? tak da juga. Pernah sesiapa yang kena sembunyi dgn hantu kopek dalam rumah tu? tak ada juga. Apa bukti yang rumah itu dihuni hantu kopek? Ada sipolan cakap. bila ditanya pada sipolan jawabnya polan tu yang cakap. Akhirnya pusing pusing cakap tak tahu dari mana punca berita yang mendakwa dalam rumah ada hantu kopek.

Last-last duduk diluar rumah sebab takut pada hantu kopek yang tak real lebih dari takut kepada harimau yang real. Sanggup tanggung risiko di baham harimau dari memasuki rumah yang dimomokkan sedangkan momoknya tak wujud.

Inilah ibaratnya orang yang takut dengan segala macam takut. Takut Malaysia akan sokong Israel bahkan sampai 'nanti sama-sama bunuh bayi Palestin dengan Israel", takut Malaysia jadi negara Kristian, takut anak masuk gereja sebab jumpa perkataan Allah dalam bible, takut nanti Cina jadi PM, takut Malaysia gabung dgn Singapura, takut dan takut...

Sedang bahaya yang nyata iaitu rasuah, penyalahgunaan kuasa, pengkhianatan, mengaut harta negara untuk tembolok sendiri dan suku sakat, menyekat kebebasan bersuara, media dimilik punya, agensi kerajaan jadi harta mak bapak dia terpampang depan mata.

Anda takut dgn harimau yang real atau momokan hantu kopek?

-Prof Madya Dr. Hafidzi Mohd Noor-

3 ulasan:

Axel Favian berkata...

Nice blog :)
Salam kenal sobat :)
Di Tunggu kunjungan baliknya ya... thanks..

http://1mind-2idea.blogspot.com

Othman Ahmad berkata...

Melayu, Pribumi & India bersatu. Hapuskan Pakatan Rakyat yang Haram tidak berfatar pun.... lagi tidak sehaluan.

Ayuh kita gerakkan ABC (Asal Bukan Cina) dan BCL (Buy Chinese last).

Karpal Singh pernah berkata,"Anuwar harus bertaubat". Haron Din pernah menyatakan, "Anuwar pelopor Pluralisme - ajaran sesat). Mat Sabu pula menggelar Anuwar, Al Juburi. Tak cukukup nyata lagi ke? Kenapa pengikut PAS masih taksub dengan pimpinan mereka yang tidak teguh pendirian. Anuwar dah jelas pemimpin mereka kata Al Juburi dan pendukung Pluraslime, tapi masih mahu bersekongkol dan berimamkan manusia durjana bernama Anwar Ibrahim. Kesiannn..................

Mentari muncul lagi berkata...

Jangan takut... Teruskan perjuanganmu

Kebenaran sentiasa akan menang...

Jangan merepak dan mencarut. Perjuangan anda dinilai dari peribadi dan perwatakan anda...