Kawan-kawan setia

Isnin, 14 September 2015

salam takziah

Empat daripada lapan jemaah haji Malaysia yang hilang dalam tragedi menyayat hati kren tumbang di Masjildilha­ram, Mekah pada Jumaat lalu disahkan terbunuh.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, jenazah Allahyarham Rusiah Suar, 56, dari Sungkai, Perak; Rohana Ismail, 54, (Kuala Krai, Kelantan), Munah Jusoh, 73, (Cherang Ruku, Kelantan) dan Siti Nurolshlizan Zolkifli, 37, (Tanah Merah, Kelantan) dikenal pasti oleh pasukan perubatan Tabung Haji (TH) yang diberi kebenaran me­lakukan pengecaman ke atas 108 mangsa oleh kerajaan Arab Saudi di Hospital Arab Saudi.

“Hari ini (semalam) merupakan hari pertama TH dibenarkan membuat proses pengecaman jenazah melalui 108 gambar yang dipaparkan pada pukul 10.30 pagi (waktu tempatan) atau 3.30 petang waktu Malaysia.

“Menerusi pengecaman itu, empat jenazah rakyat kita telah dikenal pasti.

“Seorang lagi jemaah yang hilang, Abdul Muluk Ishak, 71, yang berasal dari Pantai Remis, Perak ditemui selamat selepas tersesat bersama kumpulan jemaah haji dari Thailand,” kata Jamil Khir pada satu sidang akhbar tergempar di Kompleks TH, Kelana Jaya di sini malam tadi.

Menurut beliau, pihak TH akan terus melakukan usaha mencari tiga lagi jemaah yang hilang menerusi proses penca­rian dan pengecaman jenazah kali kedua yang akan dilakukan hari ini.

Tiga jemaah yang masih hilang sehingga kini ialah Abdul Habib Lahman, 68, yang berasal dari Sik, Kedah; Shahidan Saad, 52, (Kodiang, Kedah) dan Zainun Taha, 69, (Ampang, Selangor).

Dalam kejadian kren tumbang di Masjidilharam pada Jumaat lepas, sekurang-kurangnya 107 jemaah haji terkorban, manakala lebih 230 orang lagi cedera.

Sepuluh jemaah haji Malaysia turut tercedera dalam tragedi berkenaan.

Ahad, 13 September 2015

munaqasyah 2015

Alhamdulillah. Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden Peringkat Negeri Selangor telah diadakan dengan jayanya hari ini, Ahad, 13 Sept 2015 bermula pukul 8.30 am bertempat di Dewan Sivik MBPJ.

Munaqasyah pada kali ini menyaksikan kehadiran melebihi 1,700 orang dari seluruh negeri Selangor.

Yang amat menggembirakan adalah penglibatan muslimat yang mencecah hampir 40% daripada jumlah keseluruhan kehadiran. Ini bukan sahaja merupakan indikasi bertukarnya pola sokongan tetapi juga menggambarkan kekuatan pergerakan dan penglibatan wanita di dalam PAS.

Ucapan alu-aluan YB Dato Iskandar Abdul Samad menyentuh sumbangan PAS Selangor khususnya kepada Islam di Negeri Selangor.

Selain itu, tiga kertas kerja yang menyentuh perkara semasa dibentangkan:
🔹Kertas 1 - Istiqamah Hingga Kemenangan : Asas dan Tindakan Politik dibentangkan oleh Yb. Ustaz Idris Ahmad, Naib Presiden PAS

 🔹 Kertas 2 - Istiqamah Hingga Kemenangan : Memahami Konsep Tahaaluf Siasi dibentangkan oleh Ybhg. Dato' Dr. Nik Mohd Zawawi Salleh, Setiausaha Majlis Syura Ulamak PAS.

🔹 Kertas 3 - Istiqamah Hingga Kemenangan :
Peraturan dan Arahan dibentangkan oleh YB Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi, Ketua Penerangan PAS Pusat

Di dalam program ini juga, beberapa kempen yang signifikan dilancarkan.

Logo dan Motto PAS Selangor dilancarkan oleh YB Datuk Seri Tuan Guru Presiden PAS. Motto PAS Selangor bagi penggal ini adalah "Bakti Untuk Semua". Ia merupakan penyatu agenda agar semua PAS Kawasan di Selangor memfokuskan gerak kerja terhadap bakti dan khidmat kepada rakyat Negeri Selangor, tanpa mengira agama dan bangsa.


YB Dato' Iskandar Samad selaku Pesuruhjaya PAS Selangor menyerahkan Borang Ahli Baru kepada YB Datuk Seri Presiden. Seramai 6,000 orang telah menyertai PAS sejak kempen menambah ahli dilancarkan 3 minggu yang lalu.

Kempen 3B (Baca, Beli dan Beri) dilancarkan sebagai inisiatif penerangan untuk memastikan informasi dan maklumat yang padat dan jitu sampai ke akar umbi.

Sekitar pukul 12.30 tengahari, Dialog bersama Pimpinan diadakan dengan kehadiran:

YB Datuk Seri Tuan Guru Presiden
YB Dato Iskandar Abd Samad
Ybhg Dato Dr Nik Zawawi Salleh
YB Ustaz Nasrudin Hassan at Tantawi
Ybhg Hj Mustafa Ali
YB Khairudin Aman Razali At-Takiri

Sebelum bersurai, seluruh ahli yang hadir mengambil Ikrar dan Baiah untuk berjuang, berkorban dan beristiqamah sehingga kemenangan.

Majlis bersurai pada pukul 2.15pm.

Program ini berjaya dengan sokongan dan dokongan Dewan-dewan, PAS Kawasan, dan seluruh unit-unit petugas. Hanya Allah swt mampu membalas.

Dihantar oleh: Ketua Penerangan Selangor

Langganilah https://telegram.me/PASSelangorBot Untuk Info Sahih Dan Pantas.